Foto's van Noorwegen

In 2009 heb ik voor het eerst kennis mogen maken met Noorwegen.
En dat is meteen zo goed bevallen dat ik datzelfde jaar nóg eens een bezoek bracht aan het land.
Een schat aan foto's van Noorwegen heb ik ondertussen "in de la" liggen. Graag wil ik deze, op dit weblog, met u delen.
En wie weet, misschien wordt u ook wel aangestoken met het "Noorwegen-virus".

(U kunt op de foto's klikken voor het bekijken van grotere afbeeldingen)


Pictures of Norway

In 2009, I went to Norway for the first time.
I liked it so much that I visited this country once again the same year.
Meanwhile, I have collected plenty of pictures of Norway which I would like to share with you on this blog.
And who knows, you may also fall in love with Norway.

(Zoom in by clicking the picture)

Truus W

dinsdag 11 mei 2010

Wandelen in Noorwegen - Hiking in Norway

Wandelen in de provincie Troms, Noord-Noorwegen, een sfeerreportage.

(Dit artikel is eerder gepubliceerd op het Weblog WandelKijkenKiek.)
Augustus 2009
Kijk, op onderstaand kaartje van Noorwegen kun je zien waar de plaats Tromsø (gelegen in de provincie Troms) ligt. Zo'n 350 km boven de poolcirkel. Afstand tot Amsterdam is zo'n 3000 km.


Vele mensen passeren deze provincie als ze, via de E6, op weg zijn naar de Noordkaap. En daar wil deze provincie nu wat aan doen, aan dat passeren.

Graag wil ze de mensen laten zien wat ze te bieden heeft aan natuurschoon maar nodigt daarnaast ook een ieder uit te komen wandelen. De KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland mocht kennismaken met o.a. het wandelen in dit gebied. Ik mocht mee als fotograaf en vertel op deze site op mijn manier (met toestemming van de KNBLO) het één en ander van deze speciale week.

Het wandelen in Troms is een tikkeltje anders dan wij in Nederland gewend zijn; dus geen vlakke routes maar ruige paden, stenen, rotsen en veel klimmen. Routes die als eindbestemming de top van een berg hebben waarna je vaak hetzelfde pad weer naar beneden neemt.

Schrik niet terug van het gegeven dat Troms boven de poolcirkel ligt; het klimaat is er, door invloed van de warme Golfstroom, verrassend aangenaam. Het is een prima plek om in het voorjaar de gouden stralen van de middernachtszon en in de wintermaanden de kleurenpracht van het noorderlicht te ervaren. En zolang je in het kustgebied blijft heb je er geen last van muggen.

Er is veel te vertellen over deze mooie provincie in Noorwegen met z'n meer dan prachtige kusten, z'n aardige bewoners, z'n rust en schoonheid, de kleine dorpjes met af en toe eens een winkel. Maar ook over de lange afstanden die je moet afleggen naar het volgende dorpje of naar een supermarkt. Vaak moet je hele stukken om een fjord heen rijden of bergje op bergje af. Soms moet je een veerboot nemen. Maar kom, laat ik wat foto's plaatsen dan krijgen jullie een beetje een indruk van alles. De eerste foto laat in ieder geval al zien hoe rustig het er is. Het is een foto van het vliegveld in Narvik waar wij landden. Er is echt geen kip te bekennen.


We worden opgehaald door een gids die ons via een afstandentabel nog eens laat zien welk een groot land Noorwegen is en ons optimistisch verteld dat het naar onze eerste bestemming maar een paar uur rijden is.




Onderweg genieten we van de prachtige uitzichten, schitterende picknickplekken en mooie wolkenpartijen.


We komen aan bij een hotel dat midden in de natuur ligt. Omkleden, even lunchen en dan op pad voor onze eerste wandeling.





In het begin lopen we nog tussen de bomen, er staan ook nog enkele schuurtjes. Iets verderop begint het al wat kaler te worden. Er zijn erg veel bosbessenstruiken met rijpe bosbessen. De Noren zijn gek op bessen. Overal in het bos zie je mensen bosbessen plukken.Ze gebruiken er handige "harkjes " bij. Hele emmers vol worden geplukt.



Al snel vinden we ook de eerste rendiergeweien. Die worden meegenomen naar Nederland.


Na een fikse klim ( met veel gehijg en gesteun van mij, ik ben niet zo'n klimmer) zijn we boven de boomgrens gekomen. Wat is het hier mooi. We zien schapen die hier in de zomermaanden lopen. En overal stroomt het water. Natuurlijk wordt dan de waterfles gevuld. Onze Noorse begeleiders stoken een vuurtje bij één van de vele vuurplekken die je ziet op de berg. Ze gaan koffie zetten. Ze vertellen dat dat heel gebruikelijk is; wandelen naar de top en daar uitgebreid gaan zitten picknicken. Natuurlijk met koffie. Want de Noren zijn gek op koffie. Ze drinken dat de hele dag door. En wij schuiven aan want koffie, koek, chocola en alle andere lekkernijen laten we niet aan ons voorbij gaan.





We zijn al weer enkele uren op pad en het is tijd om weer richting hotel te gaan. Maar voor dat we weer het pad naar beneden nemen zetten we nog even onze namen in het schriftje. Om zo te laten zien dat we op één van de de toppen van het Spandalen geweest zijn. Het schriftje wordt weer netjes in het trommeltje tussen de stenen gelegd.


Info over de provincie Troms kun je  * hier *  vinden, over het Hotel  * hier * .
Niet ver van het Hotel zijn schitterend gelegen huisjes (cabins) te huur, kijk  * hier *.
Wandelen in Noorwegen (2)

Aan de kust van Troms ligt het eiland Senja. Het twee na grootste eiland van Noorwegen, dat bekend staat om zijn natuurschoon. Op dit eiland zijn we zo'n anderhalve dag geweest en wat vonden we het er ontzettend mooi. Grillige kusten, rotsen, héél veel eilandjes, koraal!- strandjes, water met een temperatuur van 19 graden!, vogels, oh zo mooi. Vooral als je van water houdt.

We verbleven een nacht in dit resort: Hamn i Senja gelegen op een prachtige en unieke plek en hadden er o zo graag nog veel langer willen blijven. 's Avonds (het blijft er lang licht) nog een tocht met een boot gemaakt. Een bezoekje gebracht aan één van de vele eilandjes die er liggen. Enkele van die eilandjes hebben een soort van  "koraalstrandjes". Alsof je op een "bounty-eiland" bent. Ongelooflijk en dat in het noorden van Noorwegen.


Het resort heeft z'n eigen aanlegsteigers met een keur aan bootjes, kano's e.d. om te gebruiken:











Prachtige brochures over o.a. het wandelen in Noorwegen kun je vinden op de site van
VisitNorway (klik hier). De brochures kun je gratis downloaden of aanvragen (klik hier).

4 opmerkingen:

  1. schitterend, schitterend Truus!!
    Wauw werkelijk prachtig om te zien en fijn dat je er zoveel aandacht aan besteed. Het is nog een wens van ons om dit prachtige land te gaan bezoeken.
    groet, Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Truus!

    Ik sta weer met verwondering te kijken,
    naar wat je hier neerzet!
    Je heb je al lang bewezen dat je fotograferen kunt!
    Al wandelend door zo'n prachtig land
    moet dit vonken en vuur geven!
    dit wordt een genietersblog,
    die ik zeker regelmatig kom bewonderen!

    Bedankt ook om met deze blog
    je in te schrijven in de fotobloglijst!
    Succes ermee!

    Gr.
    P-TER

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie foto's, interessant verslag en leuk opgezet. Ik hou deze website in de gaten!

    Groet,
    Fokkio

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goedemiddag, Via Fotobloglijst kwam ik op uw site terecht. Dat ziet er allemaal adembenemend uit zeg. Knappe foto's en wat is Noorwegen mooi zeg.

    Zelf ben ik verzot op Ierland, maar ga Noorwegen zeker aan mijn verlanglijstje toevoegen.

    Gr.

    Eric

    BeantwoordenVerwijderen